17.1.07

La cortina de Fum: Kosovo (Antecedents)


15 de Gener de 1999. Racak: Membres de l'Exercit d'Alliberament de Kosovo (UCK) condueixen a observadors de la ONU a una fossa comú on reposen 45 kosovars d'ètnia albanesa aniquilades per serbis. El pretext per a la intervenció a Kosovo està servit...

Durant el Febrer, sota l'amenaça de bombardeig imminent (aprovat pel consell de la OTAN el 30 de gener), s'inicia la conferència de pau a Rambouillet, França. Milosevic accepta el principi d'autonomia de Kosovo però refusa el famós Anex B: accés il·limitat, per part de la OTAN, a aeroports, ports, ferrocarrils, serveis de telecomunicacions de tot Iugoslàvia, a més de tenir la potestat de modificar totes ls infraestructures per al seu benefici propi. Conclusió: Milosevic refusa aquesta oferta de pau humiliant i el 24 de març s'inicien els bombardejos.

Perquè la OTAN va incloure aquest innacceptable anex que cap país el firmaria?Quin era el motiu real de la necessitat d'una guerra en aquesta zona?

Abans d'entrar plenament en aquestes qüestions, val la pena plantejar dos temes: la matança de Racak i la transformació de l'UCK.

Nombrosos analistes han destacat que la matança de Racak fou un muntatge: la suposada nit de la matança hi havia hagut un enfrontament entre milícies serbies i soldats de l'UCK. Curiosament, la posada en escena de la matança era massa perfecta: com va ser possible que policies serbis conduissin tranquilament a la població fins al lloc de l'execució sota la pluja de foc creuat? Com és que es van trobar tants pocs casquets de bala al fossar? I la poca sang que hi havia? No és sospitós que cap persona portes la roba forada per l'impacte de bales allotjades al tronc dels seus cossos? L'UCK va aprofitar part dels soldats morts al combat per vestir-los de civils i montar l'escena? L'equip forense holandès que es desplaçà a Racak per part de la OTAN va concloure que, almenys, 23 de les persones no havien mort al fossar. Curiosament, els van apartar del cas i fins un temps més tard, en boca seva, no van poder-ho denunciar públicament.

El 23 de febrer de 1998 Robert Gelbard, enviat especial d'EUA a Kosovo, afirmà a France Press: "El Ejercito de Liberación de Kosovo es, sin ninguna duda, un grupo terrorista".Per quin motiu, de sobte, aquesta organització sustentada a través del trafic de drogues i formada per hereus i descendents de les milícies Skanderberg de les SS passa de ser un grup terrorista a una peça clau per a l'administració Clinton? Com és que de sobte passen a ser un grup d'Alliberament de Kosovo auspiciat per la OTAN?

Quins foren els motius reals que la OTAN, la ONU i les primeres espases mundials van crear aquest clima d'hostilitat cap a Iugoslàvia? S'magava a darrera un motiu humanitari? Com és que encara, avui en dia, hi ha nombroses bases de l'OTAN desplegades per aquest país?