25.3.08

Cortina de fum: Kosovo "independent"


Per als seguidors més fidels a aquest bloc, segur que recordareu que ja fa un temps vaig parlar de Kosovo com un zona geoenergèticoestratègica bàsica mundial (veure aquí), una zona que no tardaria molt temps a tornar a formar part del tauler mundial d'escacs.
Fa quatre dies es va declalr la indepèndencia d'aquest territori, enmig de fortes polèmiques a favor i en contra d'aquest nou status quo. Com acostuma a passar en aquest segle XXI, les raons fonamentals d'aquesta escissió territorial foren amagades sota una cortina de fum nacionalista, és a dir, en el nsotre Estat, on el nacionalisme romàntic del Segle XVII encara romà vigent, Kosovo fou vist com un model d'alliberament nacional i l'anàlisi d'aquesta nova situació s'argumentà a través de paràmetres molt allunyats dels realment importants.

Kosovo ha obtingut la seva indepèndencia gràcies, un cop més, a que l'eix anglofrancèsamericà s'ha saltat per la cara la resolució 1244 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, resolució dictada després de la guerra dels Balcans per la qual s'establia la integritat territorial de la República Federal de Iugoslàvia.Com que no hi ha hagut una resolució posterior, aquesta s'ha incomplert, ja que fou pactada amb Rúsia i aquesta no volia perdre el control sobre aquesta regió.
Però malgrat aquesta resolució, la independència d'aquest territori ja s'estava gestant d'ençà la fi del conflicte dels Balcans. La base permanent de l'OTAN en aquesta zona permetia control·lar-la i purgar-la adequadament per arribar a aquesta situació: d'ençà la fi de la Guerra, 250.000 serbis foren expulsats del territori per consolidar la minoria albanesa, alhora que aquesta arremetia brutalment contra els exiliats serbis sense que ni la OTAN, la ONU o els mitjans de comunicació mundial hi fessin res.

Kosovo també fou una base de proves per una de les empreses d'ingenieria militar favorites d' EEUU, Halliburton. La construcció del camp militar anomenat Bondsteel, el camp militar americà més gran a sòl extranger des de la Guerra de Vietnam (36.000 hectàries), fou un dels precursors dels futurs Guantanamos o Abu Ghraib, i conté una de les presons secretes tant famoses actualment. Malgrat la denuncia que en feu l'any 2005 el Comisionat de l'UE per als Drets Humans, el camp continua actiu.


Tot i això, és una fal·làcia que Kosovo esdevingui lliure. Igual que va passar a Bosnia, Afganistan o Irak, el poder serà control·lat per un buròcrata internacional, un titella a mans dels EEUU. Aquesta nova figura del Virrei es coneix com a Representant Civil Internacional que, entre d'altres funcions, pot anul·lar i modificar lleis adoptades per funcionaris de Kosovo;
sancionar o apartar funcionaris que no compleixin els acords...i una multitud de mesures d'aquesta democràcia pròpia del Segle XXI.
Un Kosovo que gaudira una Presència Militar Internacional per part de l'OTAN, que d'entre alters funcions, haurà de garantir la seguretat i les resolucions dictades pel Representant Civil Internacional.
En fi, que ens trobarem amb un Kosovo independent que no tindrà res a dir en matèria econòmica, en legislació, en política exterior, seguretat...ni en el què li han deixat mantenir la seva bandera nacional. Perquè, en el fons, serà el 51è estat dels EEUU.

Moltes organitzacions mundials ja han posat el crit al cel sobre aquesta nova situació, però han estat silenciades pels mass-media dependents dels interessos des poderosos. Un dels àfers a tractar és la situació de les víctimes sèrbies a aquest territori, unes víctimes que van patir el seu particular genocidi però que, malauradament, pertanyien, per adscripció ètnica, als quins han quedat com els botxins dels balcans, als serbis. Amnistia Internacional ha intentat denunciar els judicis farsa a Kosovo sobre els milers de morts serbis per part de la KFOR amb el beneplàcit de la OTAN, però amb la independència kosovar, el sistema judicial quedarà blindat i el passat deixarà d'existir.

Però el més curiós de tot, segurament, es que de, mica en mica, la figura del malèfic Slobodan Milosevic s'anirà restituïnt. Cada cop hi ha més veus que s'alcen en la defensa de l'actuació del president serbi, cada cop s'esvaeix més la cortina de fum en què s'amagà aquest conflicte i surten a la llum noves informacions que es contradiuen amb el què ens van mostrar en el seu moment.
I la independència de Kosovo és una prova més per a tots aquells conspiracionistes que fa anys que intenten demostrar que, darrera la guerra dels balcans, es va coençar a cuinar el món del Segle XXI malgrat es cobrés amb milers de víctimes que la seva única dissort fou nèixer en una zona rica, rica en tots els sentits.

2 comentaris:

Poeta per un dia ha dit...

Gràcies Antz per aquesta segona part sobre Kosovo.... i també per introduir el terme de Nacionalisme Romàntic del Segle XVII.... (molt apropiat) ja veuràs quan t'enxampin els Fura, ja veuràs.... ;p

Josep Maria Augé ha dit...

Jejejee...ja se que rebria pals des de la Fura, però tots aquests conceptes de l'època romàntica ja saps que els tinc superats 8per sort o per desgràcia m'he encallat més endavant, als moderns del tombant XIX-XX)