28.7.07

Proxima estacio: Las Vegas (II)


Però que s'amaga darrera dels focus? Que ens depara aquesta ciutat un cop s'apaguin els llums? Que deixarà entreveure...la foscor?

La foscor crea por; la por condueix a la inseguretat; i la inseguretat dóna pas al control: control explícit a través de la vigilància humana (polícia), electrònica (videovigilància) o espacial (barreres arquitectòniques); i control implícit a través de la domesticació de les persones.

Un cop abandonem el downtown de la ciutat, un cop quedem fora de l'abast de l'influx diví de les llums de neó, ens trobarem amb els vestigis del que fins llavors enteníem com a ciutat, allà on la gent viu i no reviu la seva experiència vital.

Barris perifèrics i comunitats tancades, aïllades, enclaustrades envers el món real(?) sota una estricta vigilància.Comunitats suburbanes franquejades per fortificacions modernes on el santo y seña pendrà, de nou, forma; on els espais vitals s'articularan al voltant de piscines i de pistes de tenis; en fi, una nova Edat Mitjana amb la constitució de comunitats neorurals fortificades ( l' aldea global de MacLuhan)que els mantinguin al marge de l'amenaça promiscua de la ciutat, d'una ciutat que es concep com un virus latent que pot infectar els habits saludables dels autèntics ciutadans, d'uns ciutadans que renuncïen a la seva llibertat encarcerant-se voluntariament enfront de les hordes de turistes i visitants que encarnen la mítica figura del Diable.

Però alhora aquest model de ciutat emfatitzarà la segregació social i econòmica: no tothom podrà accedir a les comunitats, ni les comunitats voldran a tothom. Darrera del decorat, de l'escenari majestuós del downtown, s'amagaran tots aquells exiliats que ni són turistes ni són ciutadans: els servents. Esclaus del segle XXI, tots aquells que serviran els còctels amunt i avall o vendran els tickets dels espectacles seran els desheredats vegasians, campant per terra de ningú com ombres fantasmagòriques destinades no a ser ells mateixos, sinó a ser part de l'espectacle.
Reduïts al nivell de les llums de neó o a palanques de les escurabutxaques, continuaran essent els marginats que no tenen ni lloc a l'escenari ni butaca a la platea: el seu lloc correspondrà a darrera de les cortines on ningú sàpigui (ni vulgui saber) de la seva existència.

6 comentaris:

Quoèlet ha dit...

Tremenda segona part, titot.
Trobes la clau de volta quan dius "renuncïen a la seva llibertat encarcerant-se voluntariament". Totalment cert i per mi aquí rau l'autèntica perversió del model, la por hipermoderna tant i tant anglosaxona i que malhauradament ha triomfat com la Estrella amb canutos... Però, d'on co**ons pot venir aquesta por a unes classes mitjanes que han nascut a l'hospitalet, a la Verneda o a Vallcarca? Però si fa 20 anys feia més por la Verneda que el Bronx? I què és la qualitat de vida??? 1000 canals i piscina? Que algú m'ho expliqui, si us plau...

Josep Maria Augé ha dit...

Hi ha una paranoia brutal a le ment de les persones, company Q..Lllegint sobre el tema de les comunitats americanes, és que inclús hi ha una temeritat cap als propis veïns, ni segurs a casa seva estan. Llegeixi's el breu relat de J.G. Ballard "Furia Feroz", és una "vuelta de tuerca" a tot aquest sistema penitenciari americabeautynià que tant de moda està allà i que, mica en mica, s'està imposant aquí (només cal que treguis el cap per Sant pere de Ribes, per exemple, que quan els segurates detecten un vehicle "no conegut" t'acosen a preguntes i quedes fitxat per les càmeres de videovigilància).
És el què comentava, un retorn a l'Edat Mitjana, la idea de Aldea Global però posant més enfasis en Aldea que no pas en la globalitat...
I esperis, que encara queda una tercera part...;)

Gemma Puig Masip ha dit...

Fantàstics posts Sr. Antitot... fantàstics... em trec la diadema (que no duc barret!)

Xtonets!!

P.S. Per cert Q.a veure què passa amb la Verneda...!!!

Quoèlet ha dit...

Sí, tinc ganes de fer-li queixalada al Ballard. No sabia això de l'urbanització aquesta. Menys mal que tu fas cara d'home poderós i els segurates et deuen fer reverències quan et veuen arribar ;)
És igual, si es pensen que tancant-se allà estan salvats estan molt equivocats. Quan baixin a "pillar" soma seran preses fàcils...

Esperarem amb impaciència la tercera part actualitzant la pàgina cada 5 minuts, senyor.

PD; La verneda? locus amoenus, ja ho saps... El meu rànquing de barris és Beverly Hills, Greenwich Village i la Verneda... No sé com has pogut dubtar.

Gemma Puig Masip ha dit...

Perdoni Sr.Q... havia oblidat els seus nobles orígens!!

Xtonets

Josep Maria Augé ha dit...

Gràcies Red Little, però ja sap que jo em nudreixo dels grans pensadors: 200 grams d'aquest, un pessic de l'altre, una cullerada del de més enllà...

No crec que tingui temps de la tercera part, dmeà me'n vaig cap a noruega i hauré de centrar els meus esforços en forafitar els trolls que se'm plantin al camí.

Per cert Q, desvetlla'ns el teu origen vernedià...;P